сряда, април 26, 2006

C2H5OH

Вече е почти 16.00, а аз още съм в състояние "главата цепи, мисълта друг..."
Приниципно не злоупотребявам с алкохол, но пък вчера вечерта също като колегата... който ми взе вечерта сакам да си ми я върне.
Thx на dev0, xCitizen и Сашо, че ми правеха компания или аз им правех компания защото последните ми спомени са, че Васката отиде да спи в таксито, Тони мразеше на висок глас казармата, жените, шефовете, политиците, Силистра и индийските национали по крикет (в тоя ред на мисли от кога иралндците си падат по крикета та го пускат на големите екрани в Irish Pub-a), а Сашо в рамките на 30 мин 5 пъти тръгваше и 6 пъти се връщаше да плаща сметката защото имал пресантиман, че ще спечели от ТОТО-то но пък нямаше пресантиман дали го е пуснал.
Thx again че сте прибрали Tico-то (което само по-себе си е странен факт тъй като доколкото знам никой от вас няма книжка)

P.S. Тони... разбирам, да объркаш апартамента, мога да разбера да объркаш и етажа ама и входа вече става прекалено! Но пък варианта с бележките на всеки вход "Ключове за червеното Tico от снощи - в кафе-сладкарницата на ъгъла" беше хитра.

P.S. Това е последният път в който залагам мизерното си именце заради фирмата на работодателя си... никой не ми плаща достатъчно за това. До сега по една или друга причина бях "мил и отзивчив" рано или късно ще ме мразят so... да не губим време

петък, април 21, 2006

This is the first day of the rest of my life...

redacted

Понякога времето не стига за нищо освен бърз полет над логиката. Доверяваш се на опита, интуицията и изостреният усет, за да прескочиш направо към извода.Поне при мен се случва.
Peace

понеделник, април 17, 2006

"Когато възможното се окаже невъзможно..."

"... то невъзможното е една реална възможност"
Много добро попадение от "колегата" :) Предисловието: препоръчах,поръчах и купих 10-тина DI-604 рутера с идеята увеличаването на броя на РС-тата да не зависи от едно постоянно включено РС на което при това работят доста хм... странно технически грамотни продавачи (пък и мениджмънта е по-добър и разни малки хитринки има по тези рутери и са евтинки).На пръв поглед всичко е ОК: 1 WAN port, 4 LAN ports, ВПН пастру, файреоул, урл/домейн блокинг,АСЛ абе кат за 30 евро - няма такива устройства.
Отиваме да инсталираме горният дивайс и след 5 мин цъкане ха Интернет в ЛАН-а.Супер.Тръгвам и се връщам защото се сещам, че РС-та не са в една workgroup, а net use z: \\dot.ip.addr.ess\share е непосилна задача граничеща с магия за гореспоменатите технически гуру-та и тук бам... няма пинг, няма NETBIOS resolve няма нищо в ЛАН-а.Въобще няма ЛАН като такъв. До РС-тата Интернет със страшна сила, но м/у тях никаква комуникация. В "логовете" на D-Link-а виждам раздадените по DHCP адреси, виждам МАС адреси, виждам трафик, снифя трафик - каквото запитало с това му се отговорило (btw винаги съм смятал, че парола 222333 не е никак удачна пък била тя за личен мейл) ама РС-та от ЛАН не се виждат. От девайсчето : ping вътрешният му адрес - ОК; ping РС1.a.ddr.ess - failed; ping PC2.a.ddr.ess - failed; от РС1 ping PC2.a.ddr.ess - failed и етц... проверявам файреоул правилата ОК са си, проверявам АСЛ-ок, reset factory default, почвам отначало - същият *у*. Файреоули на РС-тата-тцък, настройки - ОК, static IP пак същото. Стигнах до момента с документацията... нищо което да не съм чел/знам... чета пак...чета още... почвам да мисля за наличието на vlan modes, trunks,несъвместими ЛАН карти на РС-тата (?!), кофти зодиак, зли ИТ духове, дрън-дрън... нищо... става никое време,имам други задачи, почвам да се чувствам неудобно, засрамвам се и си тръгвам грабвайки пътьом един чисто нов неотворен рутер с идеята да си играя по-късно пак.
Свършвам набелязаните неща и се прибирам в офиса когато всички си тръгват... чета документация, форуми, питам google.com, сетъпвам лаб - след 5 мин Интернет-лавина, ЛАН като пушка !?! Отварям нов рутер повтарям процедурата - 4 мин всичко ОК... пускам старият рутер без да променям лаб-а - *у* тате мляко, кравата е мъжка! деееееааааа... променям лаб-а -- кравата пак мъжка! уау... утре пак ще пробвам в реална обстановка (с БТК ADSL Home) с доказно работещ рутер и ако всичко тръгне ще му се стъжни живота на тоз дет ми ги продаде. Плащам за стока или сървис и искам да си получа това което плащам ебаси.Не че времето ми струва кой знае колко ама тез 6-8 часа можех да ги прекарам пълноценно бъркакайки си в носа ебаси! Ще си търся компесацията за загубеното време ако ще 666-place да замръзне...
Абе ясно ми е, че най-много да разчитам на едно сори шъ гу сменим, ама така или иначе са ни стратегически партньор и ще купуваме доста неща от тях та поне ще разберат какво е капризен клиент... и без това си търся хоби това е едно добро начало...

P.S. освен другото си купих за 250 лв от playbox едно РС. CPU 866 MHZ (BIOS-a казва, че може да работи на 1440 MHz ама не му вярвам много); 384 MB RAM; 80 GB HDD, некво CD,некво аудио, некво видео и некъв NIC... перфектната машина за тестове а ? или по-скоро виждам как аз имам нов работен комп (повече от достатъчно за browsing,terminal, MP3/DivX/DVD playing и някакъв X във сряда и петък), а Алекс придобива Duron на 1.8GHz с прилижащата РАМ, дисков масив и евентуално периферия.

P.S.1. ПаФката днес сподели, че е взел JNCIS-M ... честито ПаФката... от всички предишни колеги само от теб ИТ човек ще стане... ние уплътняваме времето между 2 заплати само.

...баф дългият постинг стана ама за това са виновни
1. "облака"
2. факта, че снощи до 4 часа прекомпилирах ядра с цел да си пусна ТВ тунера и таман да успея в последният (май упешен релийз) изключих ext2 support-a та initrd-то не мое ми маунтне руут-а
3. просто ми е дошла музата да си говоря сам

събота, април 15, 2006

fortune

/usr/games/fortune винаги ми е допадало и като идея и като реализация. Всички ми web-mails които са със SquirrelMail и enabled plugin за fortune ми дават мъдрости от живота събирани от поколения по-малки или по-големи идиоти.Пакетът fortunes-bg ме радва още повече. Стандртно БГ-"мъдростите" ги четях с /usr/games/fortune /usr/share/game/fortune/bg ама ми псина да си троша пръстите с толкова писане и както казва фортуната: накарай мързеливият на работа да те научи на ум... та
echo alias fort='/usr/games/fortune /usr/share/games/fortunes/bg' >> /home/eol/.bashrc
и сега в автоматично кирилизираната ми конзола си чета секви мисли на БГ само с едно fort + enter :)

P.S. Gnome има много секси аплет по темата - Wanda и аз взех, че праснах тази рибка на паннела да си плува и да очаква да я накликам (тя пък ми се прави на много отворен B.O.F.H)

петък, април 14, 2006

OS migration

Това е то... пуснах видеото,настроих мейл-клиента, броузера, външният вид, секвите му там Инет-тулчета, аудиото и етц
остана да подкарам
5+1 sound-а което ще е малко трудно най-малкото защото аудио картата не ми е 5+1, а само Windows дрйавера го емулираше
ТВ тунера - като как ще стане не ми е ясно все още
Да видя и телефона през РС-то
това-онова и съм шампион с KDE 3.4.2 и GNOME 2.12

Още малко шаренийки btw няма да са ми излишни... поне щ радват окото :)

четвъртък, април 13, 2006

tripwire

Тъй като ми писна да да оправям нечий дивотии предизвикани не от незнание, а от нечетене създадох още един SSH-login account и пуснах tripwire настроено да следи освен файловете от дефолната му конфигурация и тези касаещи sambа и pure-ftp юзерите.
Сега лесно се вижда кой/кога е влизал и какво е променял... паФката някакви идеи за някой друг софт от този сорт (AIDE неща... много спами гадината)?

сряда, април 12, 2006

12.04.2006

Никога не съм смятал себе си за чувствителна личност...
преди време ми трябваше година - година и половина да се справя с края на 10 годишна връзка;
сега вече 4-ти месец немога да преодолея 3 месечна такава;
... простата аритметика показва, че се скапвам прогресивно...
а слабостта е едно от качествата които не ми допадат by default, но пък всичко си е част от емоцията.
Да бъде тьй.

вторник, април 04, 2006

PHP memory leak

/etc/php4/apache2/php.ini
текуща стойност на memory_limit = 8M e сменена на memory_limit = 16M
и с това се реши проблема при опит да се ъплоадва в Mantis-a файл и грешката която даваше:
Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 1149080 bytes) in /usr/share/mantis/gui/core/file_api.php on line 587